Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yabancı yatırımcılar, bu yıl rekor miktarda hisse senedi ve tahvil sattıktan sonra, Türkiye'den çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yurtdışı yatırımcılar 2015 yılında, Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'nin iktidara gelmesinin ilk başta ülke varlıklarında güçlü yükselişler getirmesine karşın, 1.4 milyar doları geçen ay olmak üzere 7.6 milyar dolar Türk varlığı sattı. Varlık fiyatlarındaki düşüşler, komşu Suriye'deki savaş ve 720 milyar dolar büyüklüğündeki ekonomi için tehdit oluşturabilecek Rusya yaptırımları sonrası düşüşüne yeniden başladı.

Capital Economics Ltd. ve SEB AB'ye göre, daha fazla satış muhtemel ve 2008'den bu yana en büyük yıllık kayba yönelen Türk Lirası'ndaki kayıplar derinleşmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en büyük "cari açık/GSYİH" oranına sahip olmasına ek olarak, güçlü bir oy desteği ile iktidara gelen yeni hükümetin, fazla bir muhalefetle karşılaşmadan, merkez bankası üzerinde faizi düşürmesi konusunda baskı yapabileceğine ilişkin endişeler artıyor.

Londra'da Capital Economics Ltd. kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti William Jackson, "Piyasalar gerçekten son seçimlerin sonucunu memnuniyetle karşıladı, ancak sanırım biraaz fazla iyimser olmuş olabilirler," dedi ve yüksek dış borcun, ABD'nin faiz artırımına gitmesi ve bunun sonucu lira ve tahviller üzerinde baskının artması ile birlikte, piyasaları yatırımcı beklentisindeki değişikliklere daha duyarlı hale getirdiğini sözlerine ekledi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi Cuma günü yedi baz puan yükselerek yüzde 10.59'a çıktı ve bunun sonucu faizde son bir aydaki artış 64 baz puana ulaştı. Bu 24 gelişen piyasa arasında ikinci en büyük artışı işaret ediyor.

Stokholm'de SEB'nin baş gelişen piyasalar stratejisti Per Hammarlund, Türk Lirası'nın dolar akrşısında, Aralık sonuna kadar, yüzde 3.6 daha değer kaybederek 3 seviyesini göreceği tahmininde bulundu. Capital Economics'ten Jackson ise, liranın dolar karşısında, gelecek yılın sonuna kadar, yüzde 11 kayıp ile 3.25 seviyesine gelmesini bekliyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre ise dolart/TL'nin 2016 sonunda 3.08'i görmesi bekleniyor.

Yatırımcılar için kilit soru, enflasyonun hızlandığı ve liranın zayıfladığı bir ortamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi konusundaki görüşü dikkate alındığında, merkez bankacıların politika gündemini ne oranda serbestçe beliryebileceğinde. Öte yandan, yatırımcılar, 10 yılın ortalamasının altında seyreden büyümeyi desteklemek ve rekabetçiliği iyileştirebilmek için hükümetin uygulayacağı politikalara ilişkin işaretlere de bakacak.

Hammarlund, "Yabancı yatırımcılar, merkez bankasının para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemesine imkan tanınacağı konusunda ikna olmuş değil," dedi ve "İktidar partisinin seçimlerden güçlü çıkmasının durumu daha da kötüleştireceği riski var" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News