Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank PJSC'nin değerini bu yıl neredeyse ikiye katlayan yükseliş, sonlanacağına ilişkin sinyal veriyor.

Moskova'da işlem gören hisse senedi, 2014 yılında değerinin yarısını kaybetmesinin ardından, Eylül başından bu yana yüzde 41 değer kazanarak bu yıl toplam kazancını, Micex Endeksi'nin üç katı olan yüzde 88'e yükseltti. Hisse senedinin 14 günlük RSI göstergesi, Ekim başı itibariyle 70 düzeylerinde dalgalanırken, bazı traderlar bu durumun hisse senedinin düşme eğilimini işaret ettiğini belirtiyor.

Rusya'nın en büyük bankası ve ekonominin göstergesi sayılan Sberbank hisse senedi, Rusya'da 2009 yılından bu yana ilk kez gerçekleşen resesyonun dip seviyesine ulaşmış olabileceğini işaret eden veriyle birlikte değer kazandı. Bir kamu bankası olan Sberbank, Ukrayna meselesi nedeniyle ABD ve Avrupa yaptırımlarının hedeflerinden biri olma konumunda. Eski soğuk savaş tarafları arasındaki uzlaşma beklentileri, jeopolitik gerginliklerin bir NATO üyesi olan Türkiye'nin Rus savaş jetini Türkiye-Suriye sınırında düşürmesiyle tırmanmasının ardından kayboldu.

Moskova'da BCS Financial Corp. analisti Olga Naydenova, “Banka hisse senedi uzun zamandır ucuz görünüyordu, ama artık durum bundan farklı. Sberbank hala sektördeki en güçlü isim ama bu gücün fiyatlandığını görüyoruz. Jeopolitik belirsizlik tekrar yükseliyor gibi görünüyor” dedi.