Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonlarının altın fiyatına ilişkin rekor düzeydeki kötümserliği, Eylül ayından bu yana en güçlü yükselişiyle, yanlış bir zamana denk geldi.

Para yöneticilerinin altında net kısa pozisyonu, Cuma günkü ABD istihdam raporunun üç gün öncesinde, tüm zamanların en yükseğine ulaştı. Veri, Fed Başkanı Janet Yellen'dan gelen faiz artışının yavaş olacağına ilişkin sinyal ile birlikte altın fiyatlarındaki yükselişi tetikledi.

Altın boğaları için bu yıl, fiyatların üçüncü yıllık kaybına hazırlanmasıyla birlikte 1998 yılından bu yana en sert düşüşü kaybetmesiyle zor bir yıl oldu. Yüksek borçlanma maliyeti beklentileri, dolardaki yükselişi desteklerken, altının bir alternatif olarak cazibesini kaybetmesinde etkili oldu. Altın, 3 Aralık'ta beş yılın düşüğüne ulaşırken, bazı traderlar yüksek borçlanma maliyetinin zaten fiyatlara yansımış olduğunu dillendirmeye başladı.

OppenheimerFunds Inc.'den porfföy yöneticisi George Zivic, “Altında kısa vade düşüğünü gördük. Yellen, beklentilerden daha güvercin konuştu. Artık daha az kişinin dolarda uzun pozisyon almak istediğini ve altında kısa pozisyon almak istediğini düşünüyorum” dedi.