Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, beklentiden güçlü gelen ABD istihdam verisinin ABD ekonomisine olan güveni sağlamlaştırması ardından kazançlarını genişletirken, Avrupa ve Asya hisse senetleri sıçradı. Nikel yükseldi ve petrol, OPEC'in fiyatları kontrol etmek amacıyla oluşturduğu üretim tavanı uygulamasını terketmesiyle düştü.

Dolar, beklentinin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gideceğine ilişkin spekülasyonu güçlendirmesi ardından çoğu önemli para karşısında değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, Ağustos'tan bu yana gördüğü en kötü haftanın ardından tırmandı. ABD ham petrol varil fiyatı, rekor düzeyde arz fazlasının görüleceği spekülasyonu ile 40 doların altına indi.

Hong Kong'da Baring Asset Management'dan Khiem Do, “Güçlü ABD verisi, gelecek Fed toplantısında açıklanacak olası faiz artırımı ihtimalinin ciddi olarak arttığı anlamına geliyor. Suudi Arabistan ve OPEC tarafından verilen karar temel olarak, üretmeye devam edeceklerini, dolayısıyla arz fazlası trendinin giderek kötüleşeceğini gösteriyor” dedi.

Beklentinin üzerinde gelen ABD istihdam verisi, ABD ekonomisinin faiz artırımı için yeteri kadar güçlü olduğu görüşünü sağlamlaştırdı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı merkez bankasının, küresel para politikaları ayrılırken, negatif faiz uygulamaması gerektiğini ifade etti. ABD ham petrolünün iki hafta içinde 38 dolar seviyesinin altına düşeceğine yönelik pozisyonlar, OPEC'in üretim tavanı uygulamasını terketmesi ardından arttı.