Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri gelişen piyasa paralarıyla birlikte düşerken, Avustralya hazine tahvilleri, Çin'de ihracatın düşüşünü beşinci aya taşımasıyla beraber, Temmuz ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Çin hisse senetleri, yavaşlayan ticaret ve Döviz rezervlerinde beklentinin üzerinde gelen düşüşün Çin'in yavaşladığına ilişkin endişeleri canlandırmasıyla, yüzde 1'in üzerinde kayıp verdi. Avustralya'da doğal kaynak ağırlıklı hisse senedi endeksi, demir cevherinin rekor düşük seviyeye inmesinin ardından düşerken BHP Billiton Ltd. hisseleri, 10 yılın dip noktasına ulaştı. ABD ham petrolü varil başına 38 doların altına sarkarke, Kanada Doları 2004'ten bu yana en zayıf noktasına geriledi ve Malezya Ringiti yaklaşık bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Çin verisi, ithalattaki düşüşün 13. aya taşındığını işaret etti. Dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki yavaşlama, tüketiciti talebi bu tür düşüşleri dengeleyecek kadar hızlı yükselmedikçe tesislerin daha az hammaddeye ihtiyaç duyduğu sinyalini verirken, diğer ekonomileri de sürüklüyor. Petrol geçtiğimiz yıl yüzde 40 değer kaybederek, ABD ve Avrupa'da sermaye harcamalarını azaltması ve enflasyonu merkez bankası hedeflerininn altında tutmasıyla birlikte toparlanma beklentilerine ilişkin endişeleri güçlendirdi. En son düşüş ise Cuma günü gelen, üretim tavanı uygulamasını kaldıran OPEC kararı ardından gerçekleşti.

Hong Kong'da Huarong International Securities Ltd.'den Jackson Wong, “Yatırımcı algısı fazla olumsuza döndü. Herkes çıkmaya çalışıyor çünkü bundan sonra gelebilecek aşağı yönlü hareketten korkuyorlar” dedi.