Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC, kuruluş amacı olan petrol piyasasını yönetme görevini yerine getiremeyince brent petrol fiyatı 6 yılın dibini gördü. OPEC'in en uzun dönem görevde kalan ve en güçlü petrol bakanlarından Suudi Arabistan'dan Ali al-Naimi'ye tarih tekerrür ediyor gibi gözükebilir.

OPEC'in şu andaki durumu, 1997-1999 arasındaki duruma benzer özellikler taşıyor. OPEC bu tarihlerde petrol piyasasının kontrolünü kaybetmiş ve petrol fiyatı 10 dolar/varili görmüştü. Yatırımcılar bu sefer de benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağını merak edebilir, ancak, OPEC'in bu krizden petrol fiyatının 150 dolar/varili görerek çıktığını hatırlatmak gerekir. Eğer aynı durum bu sefer de geçerli olursa piyasaları heyecanlı bir yolculuk bekliyor olabilir.

OPEC'in büyük üyeleri üretim artırabilir

Yaklaşık 20 yıl önce, Venezuela büyüme hamlesi kapsamında petrol üretimini 1992'de günde 2.2 milyon varilden 1998'de günde 3.5 milyon varile çıkardı. Suudi Arabistan da kendi üretimini artırarak cevap verince, petrol piyasasında büyük bir arz fazlası oluşmuştu. Bu sefer, Suudi Arabistan bir üretim çılgınlığına kapılmış durumda, bu sene içerisinde üretimini günde 10.6 varile kadar çıkarmıştı. Öte yandan İran da önümüzdeki sene yaptırımların ortadan kalkmasıyla üretimini günde 1 milyon varil artırmayı planlıyor.