Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC'in fiyatları kontrol etmek için uyguladığı üretim sınırını kaldırmasının ardından arz fazlasının süreceği spekülasyonuyla Brent petrolün varil fiyatı neredeyse 7 yıldan sonra ilk kez 40 doların altına indi.

Brent petrolün varil fiyatı Londra saatiyle 1:45'te %2.1 düşerek 39.88 doları gördü. Bu, Şubat 2009'dan beri görülen en düşük seviye.

Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC üyesi ülkelerin geçen yıl üretimi sürdürme kararından beri petrol fiyatları yaklaşık olarak %40 değer kaybetti. 4 Aralık'taki toplantıda ise OPEC günlük petrol üretim kotasını fiili seviyede tutma kararı almıştı, üye ülkelerin günlük toplam 31.5 milyon varil üretim yapmaya devam edeceği de belirtilmişti.

Zürih'teki UBS Group'ta analist olan Giovanni Staunovo, petroldeki bu seviyelerin OPEC üyesi olmayan üreticiler açısından zorlu olduğunu, yatırım ve harcamalarda daha fazla kısıntılara neden olabileceğini ifade etti.

Petrolde yaşanan düşüşün etkisiyle gelişen ülke Borsaları da düşüşünü 5. güne taşırken Rusya para birimi ruble petrolün düşüşüyle kazancını geri çevirerek düşüşe geçti, dolar/ruble paritesi Ağustos'tan beri ilk kez 70 seviyesine yaklaştı.