Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:25'te güncellendi)

Altının fiyat dalgalanmaları, yatırımcıların Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gideceği beklentilerini satın almasının ardından hızını kaybediyor.

Altın Londra'da, Cuma günü Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini göstermesi ve Pazartesi günü yüzde 1.4 gerilemesinin ardından, iki gün üst üste yüzde 0.3 civarında değer kazandı. Metal geçen hafta, Fed'in yakın zamanda faiz artırımına gideceği ve bunun sonucu, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesinin azalmasının etkisi ile beş yılın en düşük seviyesine indi.

Fed fonları faizinin (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlemlerinin gösterdiği üzere, ABD merkez bankasının gelecek hafta gerçekleştireceği Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 80 ve Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımlarının hızını kademeli olacağını söyledi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Mart ayından bu yana en uzun düşüş dönemini sonlandırdı.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Faiz artırımı altın piyasasında büyük ölçüde fiyatlandı," dedi ve "Yatırımcıların gelecek haftaki Fed toplantısını beklemeleri ile birlikte, değerli metaller oldukça durgun" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 11:14'te ons başına 1,078.87 dolara çıktı. Metal bu yıl yüzde 9 değer kaybetti ve kaybını üçüncü güne taşımaya yöneldi.

Dolar Desteği

Altın, Commerzbank'ın raporuna göre, zayıf dolardan bir miktar destek buldu. 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında bu yıl yüzde 8.5 yükselen dolar, Çarşamba günü yüzde 0.3 geriledi.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 0.2 ton artarak 1,465.4 tona yükseldi. Bu 17 Kasım'dan bu yana ilk artışı işaret ediyor ve varlıklar altı yılı aşkın sürenin en düşüğünden yükseldi.

Gümüş yüzde 0.8 yükselerek ons başına 14.2833 dolara çıktı. Platin yüzde 0.2 değer kazanırken, palladyum fazla değişmedi.

(14:25'te güncellendi)