Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

Petrol, yatırımcıların ABD petrol stoklarındaki düşüşü fazla dikkate almalaları ile birlikte, altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de ham petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, geçen hafta 3.57 milyon varil düştü. Körfez Sahili boyunca stoklar 7.3 milyon varil ile Aralık 2012'den bu yana en büyük düşüşünü gösterdi. Bölgede yer alan Teksas'taki rafineriler genelliikle, vergi yükünü azaltmak için, yıl sonu gelmeden önce depolarını boşaltıyor.

New York'ta Citigroup Inc.'nin emtia araştırma küresel müdürü Edward Morse, "Stoklardaki düşüşler yıl sonu stok yönetiminden kaynaklandı," dedi ve "Piyasada aşağı baskı daha fazla" şeklinde görüş bildirdi.

Petro, Suudi Aabistan öncülüğünde OPEC'in üretimi sürdürme ve yüksek maliyetli ABD'li kaya petrolü üreticilerine karşı pazar payını koruma kararı alması ve buna bağlı olarak küresel arz fazlasının süreceği beklentilerinin etkisi ile, finasal kriz döneminde gördüğü düşük seviyeler yakınında seyrediyor.

Petrol OPEC'in üretim kotası uygulamasını kaldırdığı 4 Aralık toplantısından bu yana yüzde 9 değer kaybetti. Boru hattı sahibi Kinder Morgan Inc., Salı günü yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki düşüş ortamında, elde nakit tutabilmek için, tüm yıla yönelik temettüsünde kesintiye gideceğini duyurdu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 35 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle varil başına 37.16 dolardan kapandı. Metal böylelikle Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleşirdi. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 64 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent düşerek seansı varil başına 40.11 dolardan tamamladı. Bu kontrat da Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 2.95 dolar oldu.

(23:45'te güncellendi)