Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın bu haftaki kritik toplantısı öndesinde Dolar/TL gün içinde 2.99'u aşarak 2,5 ayın en yüksek seviyesini gördü. BloombergHT'ye kurdaki bu sert yükselişi değerlendiren uzmanlar satışların sürebileceği tahmininde bulundu.  

"Dolarda hareket bir süre daha devam edebilir"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin hareketin geçen hafta Güney Afrika Ekonomi Bakanı'nın görevden alınmasıyla başladığını belirterek, "Aynı sepette olduğumuz Güney Afrika'da bu kadar majör harekette pozisyon kapatmak isteyen yabancılar likidite bulamadığı zaman kendilerini hedge etmek için Dolar/TL tarafına geldi ve bununla beraber hızlı yükseliş yaşadık" dedi.

Çarşamba günkü Fed toplantısına dair beklentilerin de doların yükselmesinde etkili olmaya başladığını belirten Metin "Petrolün zayıf olmasıyla bu hareketin bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz" diye konuştu.

Metin "Piyasalar için toplantıda ne açıklayacağı daha önemli. Fed'in faiz artırdıktan sonra faiz artırım sürecini ne kadar sık aralıklarla devam edeceğine dair sinyal vermesi bekleniyor. Eğer uzun bir süre bekleneceği açıklanırsa piyasa çok negatif tepki vermeyecektir. Petrolde ciddi gerileme var, bunun için önümüzdeki sene global anlamda yavaşlama beklentisi de var. Bu durumda Fed'in faiz artırım sürecini çok sık tekrarlaması piyasalar için olumsuz olacaktır" dedi.

Metin 2.9350 aşağı yönlü kırılmadıkça sürece bu yükselişin bir bant hareketi içerisinde devam edeceğini kaydetti.

"Gelişen ülkelerde satışlar devam edebilir"

Logos Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Önder bu hafta Fed'den faiz artış beklentisinin satın alındığını, gelişen ülkeler bazında satışların devam edebileceğini kaydetti. Önder "Türkiye olarak pozitif ayrışmamız sadece tekrar ekonomiye odaklanmızla olur diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

"2.9960 üzerine dikkat edilmeli"

Burgan Yatırım FX ve Uluslararası Piyasalar Müdürü Burak Demirpehlivan "Genel görüntü bu yükselişin bir süre daha devam edeceğini düşündürüyor. Kurda artık volatilite fiyatlaması sene sonuna sıkışmış fiyatlama olabilir, ileri vade için çok agresif fiyatlamayı muhtemelen Fed sonrası, yeni yıl sonrası göreceğiz. Piyasanın bir süre daha boşluklarla dolar/TL'de yukarı yönlü harekete sebebiyet vermesi muhtemel fakat kalıcı olduğunu söylemek kolay değil, uzun vadeli görüntü Fed'den sonra çıkacak diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.   

Invest AZ Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uğur Altunbaş "Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu her ne kadar Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili olumlu mesajlar verse de jeopolitik risklerin devam ediyor olması, başkanlık sistem tartışmalarının gğndemde olması yatırımcıyı rahatsız ediyor diyebiliriz" dedi. Altunbaş Fed haftasında olunması nedeniyle 2.9960 üzerindeki fiyatlamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

"Panik satışı"

Tera Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Burak Akbulut ise faiz artış beklentisinin fiyatlandığını belirterek, "Türkiye'de sadece faiz artışı değil jeopolitik ve siyasi hikayeler de fiyatlamaların içinde. Şu anda yaşanan satışın panik satışı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.