Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, Topix Endeksi'nin iki ayın en düşük kapanışını gerçekleştirmesiyle düşüşünü ikinci güne taşıdı.Yatırımcıların, yaklaşık on yıldan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek faiz artırımı beklentisi düşüşte etkili olurken, iharacatçılar ve bankalar düşüşe öncülük etti.

Topix Endeksi, Tokyo'daki işlemlerde, Pazartesi günkü yüzde 1.4'lük kayıplarını genişleterek 1,502.55 puan seviyesinden kapattı ve 20 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmiş oldu. Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi, yüzde 1.7 düşerek 18,565.90 puıan seviyesine geldi. Yen, dolar karşısında 120.84 seviyesinden işleö gördü.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. baş stratejisti Toshihiko Matsuno, “Yatırımcılar Fed'e odaklanıyor. Fed'in 2016 sonunda ne oranda faiz açıklayacağını görmek istiyorlar. Piyasa, bu hafta faizin artırılacağı konusunda hemfikir fakat ondan sonra ne geleceği net değil” dedi.

Megabanks Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Mizuho Financial Group Inc. ve Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. yüzde 2.1'in üzerindeki kayıplarla, Topix Endeksi'ndeki düşüşlere en büyük katkıyı yapan şirketler arasında yer aldı. Toyota Motor Corp. yüzde 1.9 ile en sert düşüşü kaydeden şirket oldu. Kimyasal üreticileri Asahi Kasei Corp., Nisshin Steel Co. ve TDK Corp. şirketlerinin tamamı yüzde 3.9'un üzerinde düşerek Nikkei 225'in kayıplarına öncülük etti. Seibu Holdings Inc. yüzde 2 yükseldi.