Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), entegrasyon süreci, modernizasyon, kurumsal sorumluluk ve sınır ötesi ticaretin son elli yılda Avrupa Birliği'ndeki (AB) ülkelerin kredi not değerlerini artırdığını açıkladı.

S&P'den yapılan açıklamada, "2015'te entegrasyonun duracağına ve ters yöne gideceğine dair kuvvetli işaretler görülmüştür. Şu anda bu durumun ılımlı seviyede olacağını ve doğrudan AB ülkelerinin kredi notlarına etki edeceğini düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, gelecekteki krizlere karşı hükümetlerin vereceği ortak tepkinin daha az öngörülebilir ve daha az tutarlı olması durumunda, aşağı yönlü kredi risklerinin artabileceği bildirildi.

AB ülkelerinde ekonomik büyüme odaklı reformlardaki yavaşlamaya vurgu yapılan açıklamada önümüzdeki 12 ayda Avro Bölgesi'ndeki ekonomik iyileşmenin sınırlandırılabileceği de hatırlatıldı.

Fransa ve İtalya'da yaklaşan seçimlerin, Portekiz'deki politik manzaranın ekonomik reformları yavaşlatabileceği öngörülen açıklamada, Yunanistan'daki muhalefetin de ülkedeki reformlar için risk oluşturabileceği kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, sığınmacı krizi ve terör olaylarının negatif kredi notu baskısı ile sonuçlanmayacağı öngörüsünde de bulunurken, AB'deki entegrasyon süreci, daha çok modernizasyon, kurumsal sorumluluk ve sınır ötesi ticaretin son elli yılda AB'deki ülkelerinin kredi not değerlerini artırdığını hatırlattı.

Açıklamada, "2015'te bu entegrasyonun duracağına ve ters yöne gideceğine dair artan işaretler görülmüştür. S&P olarak, şu anda bu durumun ılımlı seviyede olacağını ve doğrudan AB ülkelerinin kredi notlarına etki edeceğini düşünmüyoruz" yorumu yapıldı.

Açıklamada ayrıca İngiltere'nin AB üyesi bir ülke olmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.