Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Birleşmiş Milletler'in İran'ın nükleer silah teknolojisine ilişkin yürüttüğü soruşturmayı sonlandırmasının ardından bu ülkenin petrol ihracatına başlamaya yakın olmasının etkisi ile, bir haftanın en yüksek seviyesinden düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.7 kadar düştü. Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) Viyana'da, İranlı bilim adamlarının nükleer silah teknolojisi alanında deney yaptıklarını ancak son safhaya ulaşmadıklarını rapor etmelerinin ardından soruşturmayı kapattı. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklayacağı ABD petrol stokları verisinin geçen hafta 2.3 milyon varil artış göstermesi bekleniyor.

Altın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) pazar payını korumak için üretim kotası uygulamasının kaldırmasının ardından, küresel finansal kriz döneminden bu yana görmediği seviyelere geriledi. OPEC üyesi İran, nükleer teknolojiden dolayı uygulanan uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından petrol ihraç etmeye hazırlanıyor. ABD petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, beş yılın mevsimsel ortalamasının 120 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analissti Hong Sung Ki, "İran'a uygulanan yaptırımlar, IAEA'nın 12 yıl süren nükleer enerji soruşturmasını sonlandırmasının ardından Ocak ayında kalkabilir. Bu durum petrol üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir," dedi ve "Eğer ABD stokları artarsa, bu durum güçlü bir aşağı faktör olabilir. Zira artık stokların mevsimsel olarak düşme zamanı geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 62 sent düşerek varil başına 36.73 dolara kadar indikten sonra, Seul saati ile 11:235'te 36.92 dolar seviyesine geldi. Kontrat dün 1.04 dolar yükselerek 37.35 dolardan kapanmıştı. Tüm vadeli kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 27 altındaydı. Fiyatlar bu yıl yüzde 31 düştü ve üst üste ikinci yılı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent ya da yüzde 0.9 düşerek varil başına 38.38 dolara geldi. Çarşamba günü vadesi dolacak Ocak vadeli kontrat 3 sentdüşüşle 38.12 dolara indi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 1.10 dolar ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi.