Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, euro ve yen karşısında tırmanırken, tahvil faizleri Çarşamba günkü Fed faiz kararı öncesi yükseldi.

ABD parası, ABD iki yıllık tahvil faizinin enflasyonun yükseliş temposunu üçüncü ayda da devam ettirerek Kasım ayında artış kaydettiğini gösteren raporun ardından Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte yükseldi. Döviz piyasasındaki dalgalanmaları takip eden gösterge bu ayın en yükseğine yakın seyretti.

Vadeli kontratlardan derlenen bir bilgiye göre Fed'in Çarşamba günü faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 76 seviyesinde olmasıyla birlikte, traderlar ilk faiz artırımı ardından oluşacak ortama odaklanarak, gelecek yıllardaki görece düşük faize hazırlanıyorlar. Dolar göstergesi geçtiğimiz yıl, ek teşviklerin söz konusu olduğu Avrupa ve Japonya'nın aksine ABD'de faiz artışı beklentisiyle yüzde 8 yükselmişti.

New York'ta Charles Schwab & Co.'dan Kathy Jones, “Gerçekten çok tedbirli olunmalı. Havada kalan çok unsur var ve bu koşullarda insanların büyük pozisyonlar almak istediğini düşünmüyorum” dedi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dört günlük yükselişin ardından hafif yükseldi. Endeks Fed'in faiz artırıcağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile bu yıl yüzde 8'in üzerinde yükseldi. TSİ 11:50'de Dolar/TL yaklaşık 2.97'den işlem görürken, Euro/TL 3.24 seviyesinin hafif üzerinde seyretti. Dolar euro karşısında 1.09 seviyesinin üzerinden alıcı bulurken, yen dolar karşısında 122 seviyesinin hafif üzerine tırmandı.