Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenin üzerinde büyürken, bütçe üçüncü aydır neredeyse denk seyrediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın attığı adımları haklı çıkaran bu gelişmeler yatırımcılar açısından kötü geçen bir yılın ardından iyimser olmak için bir neden olabilir.

Perşembe günü yayınlanan veriye göre cari açık Ekim'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 düşüşle 133 milyon dolara geriledi. Türkiye ekonomisi Ağustos ve Eylül'de cari fazla vermişti. TCMB Başkanı Erdem Başçı konuşmasında, hükümetin GSYİH'nin yüzde 5.2'ine düşmesini beklediği cari açık ile ilgili kaygıların geçmişte kaldığını açıkladı.
Yatırımcılar ABD'de son 9 yılın ilk faiz artırımına hazırlanırken, Türkiye varlıkları, 2014 başından bu yana en hızlı büyüme verisine rağmen diğer gelişen piyasa varlıklarıyla beraber düştü. Roubini Global Economics'ten Mert Yildiz'a göre büyüme rakamını düşen cari açıkla beraber değerlendirdiğimizde, Türkiye gelişen piyasalardan farklılaşma fırsatı yakalayabilir. Yıldız "Göreceli olarak düşünürsek, Türkiye'nin hikayesi pozitif. Yüzde 3 büyümeyle bile Türkiye gelişen piyasa yatırımcıları için sevimli olacaktır" dedi.

Brezilya ve Rusya

Türkiye, Orta Doğunun en büyük ekonomisi, üçüncü çeyrekte Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin de beklentisinin üzerinde yüzde 4 büyüdü. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Bloomberg anketine göre, önümüzdeki yıl Brezilya ekonomisinin yüzde 1.3 daralması beklenirken Rusya ekonomisinde büyüme beklenmiyor, Güney Afrika'da ise yüzde 1.5 büyüme olacağı tahmin ediliyor.

Ancak, Türkiye ekonomisinden gelen verilerin yatırımcı ilgisinde iyileşmeye neden olduğu pek söylenemez. 2 yıl vadeli gösterge tahvil gelişen piyasalar arasında Brezilya'nın ardından en kötü performans gösteren borçlanma aracı oldu. Gösterge tahvil faizi büyüme verisinin açıklandığı geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana 19 baz puan artarak yüzde 11.02'ye ulaştı. Bu yıl gelişen piyasalar arasında sadece Brezilya, Kolombiya ve Güney Afrika para birimlerinden daha iyi performans gösteren TL ise yüzde 1.9 değer kaybetti. BIST 100 ise 18 ayın en düşük seviyesine yakın işlem görüyor.