Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2008 krizi sonrasında faizi yüzde 0-0,25 aralığına kadar çeken Fed, yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Faizler 25 baz puan artırıldı. Faiz oranı böylece %0.25 - %0.50'ye yükseltildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz kararı oy birliğiyle alınırken 2016 ortalama faiz beklentisi de Eylül ayındaki gibi %1.4'te sabit kaldı.

Politika yapıcılar, Eylül ayında olduğu üzere, ayrı ayrı yaptıkları tahminlerde, gösterge faizin 2016 sonunda yaklaşık yüzde 1.375 seviyesinde olacağı öngörüsünde bulundu. Bu durum, 17 Fed yetkilisinin tahminlerinin medyanına dayanarak, gelecek yıl dört faiz artırımı yapılacağını işaret ediyor.

- Kademeli artış vurgusu

Fed'den gelen açıklamada "Komite, ekonomik koşulların yalnızca kademeli artışa izin verecek ölçüde gelişmesini bekliyor" ifadesine yer verildi. Washington'daki 2 günlük toplantı sonrasında FOMC'den yapılan açıklamada "Komite, istihdam piyasası koşullarında bu yıl kaydadeğer iyileşme olduğu, enflasyonun da orta vadede %2'lik hedefe doğru yükseleceği görüşünde" dendi. Fed ABD ekonomisine ilişkin genel olarak olumlu değerlendirmelerde bulunurken büyümenin ılımlı hızda olduğuna dikkat çekti. 

Banka para politikasının faiz artışından sonra hala genişlemeci olduğunu, böylece istihdam piyasası koşullarında daha fazla iyileşme ve enflasyonda %2 hedefine dönüşü destekleyici olduğunu bildirdi. Enflasyon konusundaki değerlendirmesinde banka, "Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon %2'ye ulaşır" ifadesine yer verdi. 

- 2006'dan beri ilk faiz artışı

Fed'in bu ayki toplantısında faizleri artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Fed Başkanı Janet Yellen, aralık ayı başında yaptığı konuşmada ekim toplantısından bu yana gelen ekonomik verilerin, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerle uyum gösterdiğini, Aralık'ta faiz artışının canlı bir ihtimal olduğunu belirtmişti.

Fed en son 2006 yılında faiz artırmıştı.