Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya IFO güven endeksi Aralık ayında beklenmedik şekilde düşerek, şirketlerin Avrupa'nın en büyük ekonomisine ilişkin endişelerinin sinyalini verdi.

IFO güven endeksi Kasım ayındaki 109.0 seviyesinden Aralık ayında 108.7'e düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini verinin yatay seyredeği yönündeydi.

Bundesbank 2016 büyüme tahminini, ihracata bağımlı imalat sektörünün gelişen piyasalardaki belirsizlik nedeniyle kötü durumda olmasına rağmen ekonominin canlı iç tüketim tarafından desteklendiğine vurgu yaparak, bu ay değiştirmedi ve yüzde 1.8 düzeyinde tuttu. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Bölgesi'nde enflasyon artışını desteklemek için gösterdiği çabaya rağmen petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte görünüme ilişkin riskler arttı.

Frankfurt'ta ING-DiBa AG baş ekonomisti Carsten Brzeski, “Ekonomi çok güçlü olmamakla birlikte, petrol fiyatının çok düşük düzeyde olması riskine ve mülteci girişine ilişkin politik risklere karşın, şu anki olumlu ivmesini gelecek yıl sürdürmeli. İç talep ve özellikle özel tüketim önemli bir büyüme unsuru haline geldi” dedi.