Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Norveç Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi ve Batı Avrupa'nın en büyük petrol üretici ülkesini resesyondan korumak için, gelecek yılın ilk yarısında para politikasını daha da gevşetmeye hazır olduğunun işaretini verdi.

Oslo merkezli banka, gösterge gecelik mevduat faizini değiştirmeyerek yüzde 0.75'te tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 20 ekonomistin 13'ü bu kararı doğru tahmin ederken, yedi katılımcı ise 50 baz puanlık faiz indirimi öngördü. Faizin gelecek yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.09'a kadar düşmesi ve 2018 yılının sonuna kadar bugünkü seviyenin altında kalması bekleniyor.

Norveç Merkez Bankası Guvernörü Oeystein Olsen, "Görünümün genel bir değerlendirmesi ve risklerin dengesi, İcra Kurulu'nu politi faizini bu toplantıda faizi sabit tutma kararı almaya yöneltti," dedi ve "Eğer ekonomik gelişmeler büyük ölçüde projeksiyonlara paralel gerçekleşirse, kilit faiz 2016 yılının ilk yarısında düşürülebilir" şeklinde konuştu.

 Norges Bank, bir yılı aşkın sürede petrol fiyatlarındaki düşüşün hızlanması ile birlikte, ekonomik büyümeyi desteklemek için faizi yarı yarıya düşürdü. Olsen, Eylül ayında, kısmen kronu zayıflatmak ve petrol dışı ekonomiyi güçlendirmek için, politikayı daha da gevşetebileceğini işaret etmişti. Fed'in Çarşamba günkü faiz artırım kararı muhtemelen, kendi para birimlerini değer kazanmaktan korumaya çalışan daha küçük çaplı merkez bankalarının üzerindeki baskıyı azaltacak.