Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Fed'in sonraki faiz artırımlarının kademeli olacağına yönelik güvence vermesinin ardından artan risk açlığıyla birlikte iki ayın en güçlü üç günlük yükselişine yöneldi. Para birimlerinin tamamına yakını, güçlü dolar beklentisiyle değer kaybetti.

Tüm sektörlerdeki hisse senetleri yükseldi ve gösterge endeksi, Fed'in yaklaşık on yıldan bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesiyle 10 yıllık ortalamasının üzerine tırmandı. Mısır hisseleri, Commercial International Bank Egypt SAE yatırım bankacılığı birimi için teklif alması ardından yükseldi. Dubai ve Suudi Arabistan hisseleri, yatırımcıların dolara çıpalı para birimleri kullanan ekonomilerin varlıklarına yönelmesiyle değer kazandı. Arjantin Maliye Bakanı, ülkenin para birimi üzerindeli kontrolün çoğunu bırakmasının ardından, pesonun işlemler başladığında yüzde 30 değer kaybedebileceğini belirtti.

ABD faiz artırımı, dolar bazlı varlıkların cazibesini artırırken, aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin güveni de yükseltti. Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomik toparlanmanın ölçülü faiz artırımlarıyla destekleneceğinin altını çizdi.

Londra'da Blackfriars Asset Management'den Tony Hann, “Faiz artırımı zaten bekleniyordu, tonlama ise güvercindi. Mevcut durum, Fed'den ekonominin gücüne ilişkin gelen bir güven işareti olarak algılanabilir. Bu küresel büyüme için olumlu, gelişen piyasalar büyüme sahnesi olarak görülüyor” dedi.