Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in gösterge faiz oranını 2006 yılından bu yana ilk kez artırmaya oybirliğiyle karar vermesinin ardından, Perşembe günü 10 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Politika yapıcılar gelecek yıl dört faiz artırımı olacağına ilişkin tahminlerini korurken, kademeli artırıma vurgu yaptılar.

Söz konusu karar, Fed ve diğer önemli merkez bankaları arasındaki politika ayrışmasının devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirirken, dikkatleri gelecek faiz artırımının ne zaman geleceği konusuna yoğunlaştırdı.

Bloomberg tarafından derlenen vadeli kontrat verilere göre Fed'in tarafından Haziran ayında gidilecek ikinci bir faiz artırımına yüzde 50'nin üzerinde ihtimal verilirken, Aralık 2016 itibariyle gerçekleştirilecek bir faiz artırımı yüzde 90'ın üzerinde fiyatlanıyor. Traderlar, Nisan ayında gidilecek bir faiz artırımına yüzde 47 ihtimal veriyor.

Sydney'de Rochford Capital'dan Thomas Averill, “ABD'de faizlerin ne kadar yukarı çekileceğine ilişkin hala ciddi bir belirsizlik mevcut. Dolar büyük bir ihtimalle, ABD ekonomisinin yükselişinden kaynaklı olmaktan çok, risk almak istemeden yapılan işlemlerden fayda sağlayacak” dedi.