Çin'in Bej Kitabına göre ekonomide "tedirgin edici" bozulma var
Çin'de yatırımcıların ekonomik ortamı daha iyi anlayabilmesi için özel bir şirketin yayınladığı "Çin Bej Kitabı" raporuna göre, ekonomide "rahatsız edici" bozulma var
New York merkezli bir araştırma şirketi yayınladığı raporda, Çin ekonomisinde ekonomik göstergelerin tümünün 4. çeyrekte kötüleştiğini belirtti. Şirketin raporu son dönemde resmi makamların açıkladığı verilerdeki iyileşmeyle çelişiyor. Resmi veriler, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın dengelendiğine işaret ediyordu.
CBB International'ın yayınladığı "Çin Bej Kitap" raporuna göre Çin ekonomisinde 4. çeyrek satış gelirleri, satış hacimleri, çıktı, fiyatlar, kar, işe alım, borçlanma ve sermaye yatırımları gibi verilerin tümü 3. çeyreğe göre kötüleşti. CBB International'ın raporundaki göstergeler, Fed'in ABD ekonomisi için düzenlediğine benzer düzenleniyor. Rapor 2012'den bu yana yayınlanıyor.
Çin'de mevcut ekonomik veriler gelişmiş ülkelerdeki gibi anlaşılabilir değil. Yatırımcılar, bu nedenle Çin ekonomisini okumakta zorlanıyor. Çin ekonomisi, imalat ve yatırım ağırlıklı bir yapıdan hizmetler ve tüketimin ön plana çıktığı bir görünüme geçerken yatırımcılar verileri daha da önemsiyor. Kasım'da Çin'de açıklanan resmi sanayi üretimi verisi, perakende satışları ve sabit sermaye yatırımları verilerinin tümü beklentileri aştı. Tüketici enflasyonu canlanırken ithalat toparlandı.
Şirket karları kötüleşiyor
Bej Kitap'a göre "özellikle" kar verileri kötüleşiyor. Çin'de kar büyümesi bildiren şirketlerin sayısı araştırmanın yapılmaya başlandığı 2012'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Perakende ve gayrimenkul sektörleri makul seviyelerini korurken, imalat ve hizmetler kötü performans gösteriyor. Bu sektörlerde gelirler, istihdam, sermaye harcamaları ve karlar zayıflıyor.