Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Stratejistler, on önemli Asya parasının tamamının dolar karşısında düşüşünü üçüncü yıla taşımasını bekliyorlar. Stratejistlere göre bu durumun sorumlusu ise Çin.

Endonezya Rupisi, Güney Kore Wonu ve Singapur Dolarının 2016 yılında en sert kayıpları vermesi beklenirken, Hindistan Rupisinin en az değer kaybedeceği tahmin ediliyor. Fed'in Çarşamba günü gelecek yıla ilişkin dört kademeli faiz artırımını işaret etmesinin ardından ekonomistler Çin, Güney Kore, Tayland, Hindistan ve Endonezya'nın büyümesine yönelik destekte azalma bekliyor.

Çin'deki yavaşlama, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle güçlü ticari bağları olan piyasalara zarar verirken, 11 Ağustos'ta gerçekleşen yuan devalüasyonu önceki krizlerde Asya'da istikrar kaynağı olmuş paraya ilişkin görünümü bulandırdı. Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase & Co. Çin parasındaki zayıflamanın, bölge paralarına ve gelişen piyasa paralarına bulaşacağı görüşünde.

“Çin yuanı bu zamana kadar Asya paraları üzerinde dolardan daha etkili oldu. Asya'da, bölgenin dünyanın geri kalanına olan tedarik zinciri ağını temsil eden yuana olan hassasiyet arttı” dedi.