Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna, Rusya'ya Pazar günü vadesi dolacak 3 milyar dolarlık borcunu ödemeyecek. Bu durum, her iki tarafın da yasal adıma yaklaşması ile birlikte, borçlara ilişkin anlaşmazlığın daha da derinleşmesine neden oldu.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Kiev'in 20 Aralık'ta vadesi dolan borçlanma için morotoryuma gittiğini duyurdu. Bu borç, iki yıl önce, Rusya Devlet Başkanı Vadimir Putin tarafından, Ukrayna'nın önceki devlet başkanını, görevden alınmadan birkaç ay önce, kurtarmak için verilmişti. Rusya geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın borcunu ödememesi durumunda mahkemeye gidileceğini duyurmuştu. Yatsenyuk, Cuma günkü kabine toplantısında borç geri ödemesinin dondurulduğunu açıkladı.

Ukrayna, Rusya'nın, egemen borç veren konumunda olmasından dolayı daha iyi şartlar elde etmesi gerektiğini savunarak, bu yılın başında ticari kreditörlerle yapılan 18 milyar dolarlık borç yapılandırma görüşmelerine katılmayı reddetmesinin ardından temerrüde düşüyor. Her iki taraf, bu ay yaptıkları açıklamada, borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik müzakereye açık olduklarını ve Alman yetkililerin görüşmelerde arabulucu olabileceğini kaydetmişlerdi.

Kiev hükümeti, özel sektör kreditörleri ile varılan yeniden yapılandırma anlaşmasının koşulları altında, Rusya'ya borcunu tam ödemekten kaçınıyor ve ülke IMF'ten aldığı 18.5 milyar dolarlık destek ile ayakta kalabildi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklemesi ile birlikte, tahvil satışından bu yana kötüleşti.