Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mavi Marmara krizinin ardından 5 yıl sonra İsrail ve Türkiye, ilişkilerini normalleştirmek için 5 maddeli bir ön mutabakata vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşü yaptığı açıklamada İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için 3 şartın tamamının gerçekleşmesi gerektiğini söylemişti.

Açıklamadan birkaç gün sonra İsrail’den normalleşme ile ilgili ilk sinyal geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve MOSSAD Başkanı Yossi Kohen ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu çarşamba günü Zürih’te gizli bir toplantı kapsamında buluştu ve yeni bir yol haritası üzerinde görüşüldü.Bu kapsamda 5 kritik madde bulunuyor:

- İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin aileleri ve yaralananlar için oluşturulacak fona 20 milyon dolarlık tazminat ödeyecek.

- Türkiye ve İsrail, karşılıklı olarak büyükelçilerini atayarak diplomatik ilişkileri olması gerektiği düzeye çıkaracak.

- Türkiye, TBMM’den geçireceği yeni bir yasa ile Mavi Marmara saldırısına katılan İsrail askerlerine karşı açılan tüm davaların düşmesini sağlayacak ve yeni davaların önünü kesecek.

- İstanbul’da yaşadığı iddia edilen HAMAS’ın askeri kanadının üyesi Salah Aruri Türkiye’den sınırdışı edilecek. HAMAS’ın Türkiye’deki aktiviteleri durdurulacak.

- Bu anlaşma taraflar arasında imzalandığında, Türkiye ve İsrail doğalgaz kaynakları alanında işbirliği yapacak. Türkiye, İsrail’in doğalgazını satın alacak. Türkiye üzerinden boru hattı aracılığıyla İsrail gazı Avrupa’ya ulaşacak.

Diplomatik kaynaklar, görüşmeyi doğrularken, “Görüşmeler sürüyor. Anlaşma henüz imzalanmadı. Belki bir kez daha görüşmek gerekecek ama yeni bir döneme yakınız” dedi. Kaynaklar, ilk adımın büyükelçilerin atanması olabileceğini de doğruladı. 

 

HaberTürk