Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de federal hükümetin yeniden kapanmasını önleyecek 1,14 trilyon dolarlık bütçeyi de kapsayan torba yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde 113'e karşı 316 oyla kabul edildi.

Ayrıca, ABD'de 40 yıldır yürürlükte olan ham petrol ihracat yasağının kaldırması ve bazı vergi mükelleflerine 622 milyar dolarlık vergi indirimi tanınmasını öngören yaklaşık 2000 sayfalık yasa teklifine, 166 Demokrat ve 150 Cumhuriyetçi temsilci destek verdi.

İki tarafın da bazı tavizler vermesiyle ortaya çıkan yasa tasarısının, ham petrol ihracatını engelleyen tartışmalı kanunun tasfiyesini içermesi, Cumhuriyetçiler için büyük bir başarı olarak yorumlanırken, buna karşılık Suriye'den gelecek mültecilerin sınırlanması, ülkede silah erişimine yönelik kısıtlamaların azaltılması ve devlet destekli aile planlaması merkezi Planned Parenthood'a yönelik bütçe kesintisi gibi taleplerinde geri adım atmaları ise Demokratların kazanımları olarak değerlendirildi.

Gelecek 10 yıla yayılacak 622 milyar dolarlık vergi indirim paketi ise hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların sayı hanesine eklenirken, genelde vergi indirimlerine sıcak bakmayan Demokratların, bu pakete rüzgar ve güneş enerjisi üreticilerini ve çocuk vergi kredisinin kalıcı olarak uzatılmasını kapsaması dolayısıyla destek verdiği öğrenildi.

-Senato'dan da geçmesi gerekiyor

Tüm eleştirilere rağmen Temsilciler Meclisi'nden geçen bütçe tasarısının, günün ilerleyen saatlerinde Senato'da da oylanması bekleniyor.

Söz konusu yasa teklifi, Senato'dan da geçmesi halinde ABD Başkanı Barack Obama'nın imzasına sunulacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama'nın tasarıyı bazı çekinceleri olmasına karşın imzalayacağını bildirmişti.