Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri yatırımcıların küresel ekonomiyi değerlendirmesiyle, yenin bir hafta içindeki en güçlü kazancını gerçekleştirmesi ardından değer kaybeden Japonya hisse senetleri öncülüğünde düştü. Güney Kore Wonu, petrolün düşüşüyle güçlendi.

Japonya Topix Endeksi düştü ve yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü varlık alım programını genişletmesinin ardından kazançlarını korudu. Ham petrol, bu yıl değerinin üçte birinden fazlasını silen bir düşüş gerçekleştirdi. Won, Moody's Inverstor Service'in Güney Kore kredi nfotunu artırmasının ardından yükselsi. ABD doğal gazı 16 yılın en düşüğünden yükselişini genişletti.

Yatırımcılar gelecek yıla ilişkin beklentileri değerlendirirken, en son gelen veri küresel büyümenin hala Çin'deki yavaşlamaya duyarlı olduğuna ilişkin endişeleri ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki çöküşe dair endişeleri hafifletmedi. Hisse senetleri, Fed'in geçtiğimiz hafta faizlerde artışa gitmesi finansal piyasalardaki belirsizliği bir dereceye kadar hafifletirken, diğer merkez bankalarının aldığı önlemlerin hayal kırıklığı yaratmasıyla birlikte zayıfladı.

“İki piyasayı ve küresel ekonomiyi aylardır etkileyen sorunlar olduğu gibi duruyor. Emtia fiyatları düşük kalmaya devam ediyor, kurumsal borçlar hala çok yüksek ve gelişen piyasalar zorluk çekmeye devam ediyor. Dahası, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisini 'güçlü' olarak tasvir etmesine rağmen yavaşladığı görülüyor” dedi.