Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Morgan Stanley, TCMB gösterge faizi ve koridorun alt sınırını 50 baz puan artırmasını bekliyor.

Morgan Stanley'in İstanbul ofisi ekonomistlerinden Ercan Ergüzel, e-posta yoluyla değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge 1 hafta vadeli repo faizinin ve faiz koridorunun alt sınırı olan gecelik borçlanma faizini 50 baz puan artırmasını beklediklerini kaydetti.

Raporda, ortalama fonlama maliyetinin mevcut seviyeleri olan yüzde 8.8 civarında kalmasının beklendiği ve Merkez Bankası'nın "sıkılaştırmadan faiz artıracağı", böylelikle, "ilave normalleşme hareketleri sırasında para politikası duruşuna her iki yönde de ince ayar yapabilmek için" seçeneklerini koruyacağı kaydedildi.

Morgan Stanley ekonomisti Ergüzel, 1 haftalık repo ve gecelik borçlanma faizlerinde 2016'da 150 baz puan artış beklediğini ve bunun da 2016 sonunda yüzde 9.5'deki ortalama borçlanma maliyeti ile uyumlu olduğunu belirtti.

Ergüzel, değerlendirmesinde, bunun "düşük politika faizi, zayıf para birimi ve yüksek enflasyon döngüsünü" kırmaya yetip yetmeyeceğinden emin olmadığını kaydetti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yarın TSİ 14:30'da faiz kararını açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Merkez Bankası'nın 1 hafta vadeli repo faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8'e, faiz koridorunun alt sınırı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan artırarak yüzde 7.5'e çıkarması beklenirken, üst sınır olan gecelik borç verme faizinin ise değiştirilmeyerek yüzde 10.752te bırakılması öngörülüyor.

Ortalama Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti Cuma kapanışı itibariyle yüzde 8.85 seviyesindeydi.