Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, son üç ayın en büyük iki günlük düşüşünün ardından, son dakika alımları ile yükseldi. Endeksin Ekim ayından bu yana en düşük seviyesinden yaptığı bu yükselişe finans ve teknoloji hisseleri öncülük etti.

Apple Inc. yüzde 1.2 ve JPMorgan Chase & Co. yüzde 1.8 değer kazandı. Avago Technologies Ltd. yüzde 4 yükselerek, chip üreticilerindeki yükselişlere öncülük etti. Tenet Healthcare Corp., gelecek yıl Obamacare için atılan imzalara ilişkin hükümet verisinin iyimserliği ile yüzde 12 prim yaptı. Ham madde şirketleri, Çin'in teşvikleri artırabileceği beklentisi ile yükseldi. Walt Disney Co. yüzde 1.1 düştü ve kaybını üçüncü güne taşıdı.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek günü 2,021.15 puandan kapadı. Endeks seans içinde, erken saatlerdeki yüzde 0.9'luk kazancını geri verdikten sonra kapanışta toparlandı. Endeks sönceki iki günde yüzde 3.3 düşmüştü. Dow Jones Endeksi 123.07 puan ya da yüzde 0.7 yükselişle 17,251.62 puandan günü tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi. ABD hisse senedi piyasalarında yaklaşık 6.8 milyar adet hisse senedi el değiştird ve bu son üç ayın ortalamasının yüzde 6.8 altındaydı.

Chicago'da Northern Trust Corp. şef yatırım stratejisti Jim McDonald, "Geçen haftaki düşüşlerin aardından, yaratılacak biraz daha fazla değer var," dedi ve "Çin'de ilave teşviklerin geleceği yolunda haberler de var. Bu büyük çaplı değil, ancak daha fazla yavaşlamayı önlemek için kararlılığı gösteriyor. mevsimsel olaak konuşursak, hisse senetleri yıl sonuna doğru biraz daha iyi olma eğilimi gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Brent petrolü, ABD ve Orta Doğu'da üreticilerin piyasa payı için mücadele etmelerinin küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri artırması ile birlikte yüzde 1.5 geriledi.

Hisse senetleri erken saatlerde, büyümeyi desteklemek ve ekonomideki yavaşlamayı durdurmak için, Çinli liderlerin mali açığı genişletmek ve konut piyasasını desteklemek gibi adımları içeren ilave tedbirleri uygulayacaklarının işaretini vermesinden destek buldu. Hükümetin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı sonrası, resmi Xinhua ajansının haberine göre, yapılan açıklamada, para politikasının daha esnek ve maliye politikasının daha güçlü olması gerektiği vurgulandı.