Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:00'da güncellendi)

Altın, dolardaki geri çekilme ve yatırımcıların dkkatlerini Fed'in ileride yapacağı faiz artıımlarına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte kazancını korudu.

Spot altın fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 15:26'da ons başına 1,078.43 dolarda kaldı. Metal, dolar göstergesindeki düşüşle birlikte önceki iki günde yüzde 2.6 değer kazandı. Spot altın ve platin de kazançlarını korudu.

Altın, ABD'de yükselen borçlanma maliyetlerinin altına yönelik talebi azaltması sonucu, düşüşünü üst üste üçüncü yıla taşımaya yöneldi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Fed geçen hafta, 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitti ve sıkılaştırma hızının kademeli olacağını kaydetti. Yatırımcılar, Fed'in sıfır seviyesi yakınındaki faizi artırmasının ardından, yeniden faiz artırımına gimek için Nisan ayına kadar bekleyebileceğini düşünüyor.

New York'ta Standard Chartered Plc analisti Suki Cooper, "Ekonomistlerimizin küçük çaplı ve sığı bir sıkılaştırma çevrimi beklemelerinden dolayı, altın fiyatlarına toparlanma için potansiyel görüyoruz," dedi ve "Altın 2016 yılında, tepkisel fiziki talebin, merkez bankalarının süren alımlarının Fed'in yumuşak ve kademeli faiz artışlarının etkisi ile destek bulmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, merkez bankasının kademeli faiz artışı taahhüdünün, faizlerin her diğer bir Federal Açık Piyasa komitesi (FOMC) toplantısında artabileceğini işaret ettiğini söyledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki günlük kaybının ardından Salı günü fazla değişmedi. Dolar ile genellikle zıt yönde hareket eden altın 2015 yılında yüzde 9 düşerken, aynı dönemde dolar neredeyse aynı hızda değer kazandı.

(10:00'da güncellendi)