Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin ek teşviklerinin ardından stratejistler Draghi'nin ekonomiyi canlandırmak için gerekli politika araçlarını kullandığını ve bunun sonucunda bu yıl euronun dolar karşısında yüzde 10 düştüğünü düşünüyor.

HSBC Holdings, Banco Santander ve National Australia Bank analistleri 2016'da euronun dolar karşısında değer kaybının duracağını ve hatta bazıları euronun değerleneceğini dahi tahmin ediyor. Bloomberg'in anketinde medyan tahmin euronun dolar karşısında yüzde 4 değer kaybedeceğini gösteriyor.

Stratejistlere göre AMB'nin parasal genişleme politikası ve Fed'in faiz artırımına başlaması euronun değer kaybetmesine neden olacak. Bununla birlikte, düşük euronun ekonomik faydaları, son istihdam verisi, imalat ve enflasyon göstergelerinde görülüyor. Euro, Draghi'nin tahvil alım programını genişletme planının yatırımcıların beklentilerini karşılamamasıyla, 3 Aralık'tan bu yana kazançlarının bir kısmını geri verdi.

National Australia Bank stratejisti Gavin Friend, "Draghi etkin bir şekilde görevini yerine getirdi. Bir anlamda, oyunu tekrar başlattı. Aralık'ta beklentileri karşılamayarak aslında biraz geri adım atmış gibi olsa da, euro Draghi'nin ve Fed'in yaptıkları nedeniyle hala daha düşük. AMB, ekonomik aktiviteyle ilgili göstergeleri şu andaki seviyelerinde görmeye devam etmekten mutlu olacaktır" dedi.

Gavin Friend, euronun önümüzdeki 12 ay sabit kalarak yıl sonunda 1.07 dolar seviyesine gelmesini bekliyor. Euro, saat 10.10 itibariyle 1.0917 dolar seviyesinde işlem görüyor.