Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ocak ayı içinde kalıcı bütçe yapılacak, denge sağlanacak" dedi.

Davutoğlu, " Zarar gören esnafın, vergi ve prim borçları Mayıs'a kadar uzatıldı" dedi.

Davutoğlu, "Bu çerçevede reformların izlenmesi ve geliştirilmesi için bir genelge yayınlayarak koordinasyon kurulu kurduk. Lisans öğrencilerinin 330 lira olan burslarını 1 Ocak'tan itibaren 400 liraya yükseltecek kararı aldık. Öğrencilerimize hayırlı, mübarek olsun. Gençlere proje karşılığı 50 bin lira karşılıksız nakdi destek verme imkanı sağladık. Bu konuda gerekli bütün prosedürel işlemler tamamlandı. Projelerimizin ilk müracaatlarını almaya başladık. Önümüzdeki haftada KOSGEB toplantısında bunu kamuoyumuzla bir kez daha paylaşacağız" dedi.

"AB süreci olumlu yönde yeni bir ivme kazandı"

Davutoğlu, Türkiye-AB Zirvesi sonrasında AB sürecinin olumlu yönde yeni bir ivme kazandığına işaret ederek, zirvede AB liderleriyle ikili görüşmeler ve heyetler arası temaslarda bulunduklarını ve süreçte önemli ilerlemeler sağladıklarını kaydetti.

AB Reform Eylem Grubu toplantısında ilgili bakanlarla bir araya geldiklerini ve AB-Türkiye Zirvesi'nde aldıkları kararların uygulama takvimini gözden geçirdiklerini belirten Davutoğlu, bu toplantıdan 3 gün sonra da AB üyelik müzakerelerinde 17 numaralı ekonomik ve parasal politika faslının açıldığını vurguladı.

Davutoğlu, yaklaşık 3,5 yıldan sonra ilk kez bir faslın açıldığını ve bundan sonraki dönemde de 5 kritik faslın daha açılması için müzakereleri yürüttüklerini bildirdi.

Brüksel'de katıldığı AB'nin önemli ülkeleriyle gerçekleştirilen fikirdaş ülkeler toplantısının da son derece verimli geçtiğini belirten Davutoğlu, burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldiğini anlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şunu hep ifade ettik, AB'nin evrensel normlarında ifadesini bulan değerler, bizim de değerlerimizdir. Biz bu değerleri öncelikle ülkemiz için, milletimiz için önemsiyoruz. Müzakerelerin düşük profilli seyrettiği zamanlarda bile AK Parti hükümetleri olarak biz AB normlarına yönelik hedeflerimizden geri adım atmadık. Demokratik ve müreffeh bir ülke olma yolundaki pek çok iyileştirmeyi, ilerlemeyi hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de bu ilke siyasetimize yön vermeye devam edecektir. Her zaman vurguluyoruz, her AB toplantısında vurguluyoruz, Türkiye, Avrupa kıtasının bir parçasıdır. Türkiye Avrupalı, Asyalı, Ortadoğulu, Kafkaslı, Balkanlı bir halktır ve Avrupa tarihi biz olmadan yazılamaz. Avrupa'nın geleceği de biz olmadan tayin edilemez."

Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulamasını başlattık. Çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20'si oranında destek bundan sonra genç evlilerimize sağlanacak. Esnafımıza 30 bin lira faizsiz kredi desteği uygulanması yolunda da gerekli adımları attık. Gençlerimize dönük bütün vaatler yerine geliyor. Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteğiyle ilgili de ilk uygulamalar başladı. Bu krediye uygulanacak yüzde 85 kefalet imkanı kararı da Bakanlar Kurulu'ndan çıktı."

Davutoğlu, işletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri, tıbbi, aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere yönelik destekleme kredilerinin de çıktığını bildirerek, maliyetleri düşürmek amacıyla seralara ticarethane elektrik fiyatı yerine sulama suyu fiyatı uygulanacağını söyledi.