Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, gösterge faizi ve faiz koridorunun alt ve üst sınırlarını değiştirmedi.

Buna göre, Banka,  gecelik faiz oranlardan marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 7,5'te tuttu.

Banka ayrıca, Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0, borç verme faiz oranı da yüzde 12,25'te bıraktı.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası yapılan yazılı açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğu ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrin cari dengedeki iyileşmeyi desteklemekte olduğu kaydedildi. Açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonunun net ihracat lehine değişmekte olduğu ve PPK'nın, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmekte olduğu vurgulandı.

Enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, "Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir" denildi.

Merkez Bankası açıklamasında, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını ve enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini belirtti. Banka, ayrıca, PPK'nın küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirdiğini de belirtti.