Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:55'te güncellendi)

Avrupa ve Asya'da hisse senetleri, ABD ve Çin ekonomilerine yönelik yatırımcı güveninin artmasının ardından yükseldi. Sanayi metalleri ralli yaparken, petrol, ABD stok verisi öncesi yükselişini sürdürdü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, ham madde şirketlerinin yükselişlere öncülük etmesi ile birlikte, bir haftanın en büyük artışına yöneldi. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Bakır ve nikel en az yüzde 0.8 yükselirken, petrol New York'ta varil başına 36 doların üzerine çıktı. Rus rublesi güçlendi.

ABD hisse senetleri, üçüncü çeyrekte tüketici harcamalarının Amerikan ekonomisinde büyümeyi desteklemesinin ardından değer kazandı. Bu veri, Fed'i geçen hafta faiz artırımına yönelten ABD ekonomisinin gücüne olan güvenine ilişkin diğer bir işaretti. Çin'de, Aralık ayında büyümeye yönelik ilk göstergeler, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde liderlerin büyümeyi desteklemek için daha fazlasını yapacaklarını kaydetmeleri ile birlikte, istikrara yönelik işaretler veriyor.

Auckland'da Nikko Asset Management Co. fon yöneticisi James Lindsay, "Tüketici harcamaları ABD ekonomisine yardımcı oluyor görünüyor," dedi ve "Kilit konu Çin'e ne olacağı. Zira bu durum emtia grubunu ve Fed'in ne yapacağını etkiliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:09'da yüzde 1.3 yükseldi. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.6 yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 0.9 yükselmesinin ardından fazla değişmedi.

Rus rublesi, petroldeki yükselişle birlikte, dolar karşısında yüzde 0.5 güçlendi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi ve bu ayı yüzde 0.6 düşüşle geçmeye yöneldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan artarak yüzde 2.24'e çıktı.

Batı Teksas petrolü (WTI), ABD stok verileri öncesi, yüzde 1.1 artarak varil başına 36.53 dolara ulaştı.

Bakır Londra'a yüzde 0.8 artarken, nikel yüzde 0.9 değer kazandı. Altın yüzde 0.2 prim yaparak ons başına 1,074.30 dolara geldi.

(10:55'te güncellendi)