Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de politika yapıcılar, 2016 yılı için ekonomik planlarını hazırlarken, Aralık ayının erken göstergelerinin daha fazla istikrar işaretleri vermesi ile birlikte, yeni yıla güçlü bir başlangıç yapma konusunda rahat edebilirler.

Çin'de özel sektörün açıkladığı öncü verilerden ikisinin askıya alınmasının ardından ekonominin nabzını tutmakta faydalı olan, arama motoru ve yönetici anketleri göstergelerinde iyileşmeler gözleniyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de yetkililer, ekonomik büyüme hızındaki düşüşü önlemek için bütçe açığını genişletmek ve konut piyasasındaki arz fazlasını kesmek gibi önlemleri artırabileceklerini açıkladılar. Yetkililer, Çin'de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 7 olan beklentilerini karşılayabileceğini bildirdiler. Bloomberg anketine katılan ekonomistler 2015 için yüzde 6.9, önümüzdeki yıl içinse yüzde 6.5 büyüme bekliyor.

Çin'de iki önemli satın alma yöneticileri anketinin askıya alınmasının ardından ekonomiyi takip eden analistler ve yatırımcıların işi artık daha zor. Markit Economics ve Caixin Media'nın açıkladığı resmi olmayan satın alma yöneticileri endeksi verileri Ekim'de sonlandırılmıştı. China Minsheng Banking ve China Academy of New Supply-side Economics satın alma yöneticileri endeksleriyse bu hafta durduruldu.

Şimdiye kadar açıklanan öncü veriler, New York merkezli özel bir kuruluşun bu hafta açıkladığı piyasa ortamını gösteren veriyle çelişiyor.

CBB International'ın resmi olmayan Çin Bej Kitap araştırmasında ekonomik göstergelerin tümü 4. çeyrekte kötüleşmişti. Araştırmaya göre ulusal satış gelirleri, satış hacmi, üretim, fiyatlar, şirket karları, işe alım, borçlanma ve sermaye yatırımları verilerinin tümü önceki çeyreğe göre kötüleşmişti.