Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki 5 yıl boyunca üye ülkelerin günde 30.7 milyon varil üretim yapmak zorunda kalacağını söyledi. Bu rakam bir önceki yılın beklentisine göre günlük 1.7 varil daha fazla, ancak üye ülkelerin Kasım'daki üretiminin de 1 milyon varil altında bulunuyor.

OPEC'in tahminleri, Rusya ve ABD gibi ülkelerin üretimini artırması sonucunda, kurumun pazar payını korumakta yaşadığı zorluğu gösteriyor. OPEC, rakiplerinin büyümesini dizginlemekte yavaş da olsa başarılı olurken, petrol fiyatlarındaki çöküş bu stratejinin finansal maliyetlerinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Brent petrol vadelileri, 21 Aralık'ta 11 yılın en düşük seviyesi olan 36.04 dolar/varile düşmüştü.

OPEC açıklamasında, "Düşük petrol fiyatları talepte artışa neden olsa da, bu etki, diğer faktörler nedeniyle düşük olacak. Teşviklerin kaldırılması, bazı ülkelerde petrol ürünlerinde fiyat denetimleri ve verimlilikte artışın devam etmesi petrol talebindeki büyümeyi kısıtlamaya devam edecektir" denildi.

OPEC'in 2020'de günlük 30.7 milyon varil üretim yapabilmesi için bu yıla göre üretimini günlük 300,000 varil kısması gerekiyor. OPEC üyelerinin tamamı bu ay üretim limitinin sürekli üzerinde üretim yapmıştı. Bu toplam, resmi olarak 4 Aralık'ta OPEC'e katılan Endonezya'nın üretimini kapsamıyor.