Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmeleri südü.

Tasarının 2. maddesi üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Parlamento olarak siyaset üretemediklerini belirterek, halkın sorunlarıyla ilgili çözüm bulunması konusunda bir şey yapmadıklarını söyledi. Düzenlemeyle yılda 20-25 milyar lira verginin faiz lobisinden alınmayacağını ileri süren Kuşoğlu, "Bunu nasıl saraya gönderip onaylatacağız?" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Sur ve Cizre'de yoğun bombardımanın olduğunu belirterek, "Yarın sabah uyandığımızda yeni bir Roboski ile karşılaşabiliriz. Sabah uyandığımızda çok ağır bir tablo ve katliamı önümüzde görürsek, burada oturan her milletvekili yaşanan tablodan birinci derece sorumlu olacak. Diyarbakır geç soğur, geç ısınır. Diyarbakır ısınırsa taşar. Diyarbakır taşarsa, bütün bölge taşar. Bütün bölge taşarsa, gerginlik bütün Türkiye'ye yayılır. Bu da hiçbirimizin hayrına değil" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatan Baluken, "Son derece önemli bir gündem. Yeni anayasa ile ilgili tartışmalar yapılacak. Bütün sorunlarımızı yeni anayasada çözebileceğimize dair belki de bir perspektif ortaya çıkacak. Ama o görüşme yapılmadan yeni Roboskiler, yeni katliamlar ortaya çıkarsa korkarım ki hepimiz geç kalmış olacağız, hepimiz ülkenin göz göre göre uçurumdan bir felakete düşmesine seyirci kalmış olacağız" görüşünü savundu.

-"Asgari ücret 13 yılda reel olarak yüzde 130 artmıştır"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, hem seçim beyannamelerinde hem de hükümet programında ocak ayından itibaren bin TL olan asgari ücretin bin 300 TL'ye artırılacağına dair taahhütlerinin olduğunu hatırlatarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Ağbal, "2002 yılında net asgari ücret 184 TL idi. Şu anda, ocak ayında bu rakam bin 300 liraya çıkacak. Asgari ücret son 13 yılda reel olarak yüzde 130 düzeyinde artmıştır. Reel olarak SSK emekli aylıkları yüzde 64, BAĞKUR emekli aylıkları da yüzde 154 artış göstermiştir" dedi.

Norm kadro çalışmasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığını, bu çalışmalara göre öğretmen ihtiyacının belirlendiğini aktaran Ağbal, bütçe imkanları çerçevesinde de yıldan yıla norm kadro açığını azaltma noktasında da hükümetin çalışmaları olduğunu kaydetti.

Ağbal, Aralık 2002'de 510 bin 496 olan öğretmen sayısının 892 bin 314'e çıktığına işaret ederek, "Öğretmen sayısı bu dönemde yüzde 74,8 oranında artmıştır. Şubat ayında da 30 bin öğretmen ataması yapılacaktır. Önümüzdeki dönemde de inşallah ilave öğretmen ihtiyacı da karşılanmaya devam edilecektir" diye konuştu.

-Erdoğdu ile Ağbal'ın tartışması...

Görüşmeler sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal arasında tartışma yaşandı.

Aydoğdu, Ağbal'ın emeklilere yapılan artışlarla ilgili verdiği rakamların, Kalkınma Bakanlığı verileriyle uyuşmadığını belirterek, "Doğru rakamları verin" dedi.

"Maliye Bakanı söylüyorsa doğrudur, Maliye Bakanı yalan söylemez" diyen Ağbal, söylediği her rakamın arkasında olduğunu kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da açıklama yapmasını istedi.

Yılmaz, söz alarak, "Artış oranları nominal olarak da reel olarak da verilebilir. İstatistikler dönemseldir. Aynı konuda farklı zaman aralıkları söz konusuysa farklı oranlar gündeme gelebilir" diye konuştu.

Tasarının 2. maddesi kabul edilirken, görüşmeler 3. madde üzerinde sürdü.

AA