Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09:45'te güncellendi)

Altın, dolardaki düşüşün metalin alternatif yatırım olarak çekiciliğini artırması ile birlikte, iki günlük düşüşün ardından değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek, Singapur saati ile 15:17'de ons başına 1,074.12 dolara çıktı. Metal bu yıl, ABD ekonomisindeki iyileşme sonucu Fed'in para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi sonucu yüzde 9'dan fazla değer kaybetti.

Dolar Aralık ayında zemin kaybetti ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Haziran'dan bu yana en kötü aylık performansını göstermeye yöneldi. Yatırımcılar, küresel ekonomik toparlanmanın sorunlu olması ve düşen emtia fiyatlarının enflasyon beklentilerinin zayıf kalmasına neden olmasından dolayı, Fed'in faiz artırımının kademeli yapılacağı beklentisini fiyatlıyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Altın şu anda dolar ile bariz bir ters yönlü hareket görünümü çiziyor," dedi ve "ABD dolarının, piyasanın bir sonraki Fed faiz artırımının zamanlamasını belirlemeye çalışması ile birlikte, kısa vadede ılımlı bir seyir gösterdiğini görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in vadeli işlemler verilerine dayanarak yaptığı derlemeye göre, Fed'in Nisan ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 55 civarında. ABD ekonomisine güven, Çarşamba günü açıklanan verilere göre, beş ayın zirvesine çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü yüzde 0.1 düşerek 1,229.02 puana indi ve düşüşünü beşinci güne taşımaya yöneldi.

Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 223.9 yuana (ons başına 1,075.03 dolar) ulaştı. Platin ve palladyum küresel piyasalarda değer kazandı.

(09:45'te güncellendi)