Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:50'de güncellendi)

ABD'de petrol stoklarının düşmesiyle petrol fiyatları 4 ayın en büyük artışına yöneldi. Vadeli kontratlar New York'ta bu hafta %9.3 yükseldi. Bu, Ağustos'tan beri görülen en büyük artış.

ABD'de dün açıklanan veriye göre petrol stokları geçen hafta 5.88 milyon varil azalarak 5 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, ABD'de aktif petrol kuyusu sayısı bu hafta 3 azalarak 538'e indi.

OPEC'in bu ayın başındaki toplantıda, pazar payını korumak için, üretim kotasını kaldırmasının ardından küresel arz fazlasının daha da derinleşebileceği belirtiliyor.

Dünya petrolünün yarısından fazlası için gösterge olan Brent petrolü 2015 yılını, ortalama fiyat dikkate alındığında, son 11 yılın en düşük seviyesinde geçmeye hazırlanıyor. Bu da petrol ihraç eden ülkeler ve petrol şirketleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

"Fiyatlarda baskı sürecek"

ABD'de Şubat vadeli Batı Teksas petrolü %1.2 yükselerek 37.96 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 33.98 dolarla 6 yılın en düşük seviyesine inmişti. Tüm vadelilerde işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yaklaşık % 49 altında.

Brent petrolün varil fiyatı ise %1.7 artışla 37.99 dolardan işlem gördü. ABD tipi ham petrol bu hafta, ülkede 40 yıl süren petrol ihracatı yasağının kalkmasının ardından, Ocak ayından bu yana ilk kez Brent petrolünden daha yüksek seviyeye çıktı.

Londra'daki KBC Energy'den üst düzey analist Ehsan Ul-Haq, fiyatlardaki bu artışın stokların azalmasına verilen kısa süreli bir tepki olduğunu belirterek "Bu durum küresel stokların azaldığı anlamına gelmiyor, ABD'de stoklar hala normalin üzerinde ve fiyatlar en az bir kaç ay daha baskı altında kalacak" dedi.

(19:50'de güncellendi)