Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gıda fiyatlarında ortalama yüzde 2,04 oranında artış yaşandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, konfederasyonun Ar-Ge bölümünün Türkiye'deki gıda maddelerinin fiyatlarını izlemek amacıyla başlattığı araştırmanın aralık ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra gündeme gelen "bu kriz, sebze ve meyve fiyatlarını düşürecek" söylentisinin gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, "Aralık ayında sebze ve meyve fiyatlarına bağlı olarak gıda fiyatlarında ortalama yüzde 2,04 oranında artış yaşandı. Dört kişilik bir memur ailesi için oluşturulan aylık gıda sepeti aralık ayında bin 611 liraya doldu" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, aralık ayında meyve fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 16,3 oranında artış kaydedildiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Aralıkta, bu mevsimde ağırlıklı olarak tüketilen armut, ayva, elma, mandalina, portakal, muz, limon gibi tüm meyvelerin fiyatında artış yaşandı. Meyve fiyatlarında son iki ayda ise ortalama yüzde 33,28 oranında artış kaydedildi. Sebze fiyatlarında ise aralık ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 8,33 oranında artış kaydedildi. Son iki aylık dönemde yaşanan artış ise yüzde 31,36'yı buldu. Aralıkta özellikle domates, havuç, kabak, patlıcan, salatalık gibi ürünlerin fiyatlarında yüksek oranlı artışlar yaşanırken, ıspanak, maydanoz, kuru soğan, pırasa, yeşil soğan gibi ürünlerin fiyatlarında yaşanan düşüş ise sebze fiyatlarının çok daha yüksek oranda artmasını önledi."

AA