Çin'de imalat PMI 5 aydır zayıflıyor
Çin'de özel sektör imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Aralık ayında 48.2'ye düştü
Çin ekonomisindeki, çift hızlı yeniden dengelenme, 2016 yılının ilk ekonomik verilerinin, imalat sanayinin beşinci ay üst üste zayıfladığını ve böylelikle 2009'dan bu yana en uzun gerileme dönemini gerçekleştirdiğini ve aynı zamanda, hizmet sektörü göstergesinin ise bir yılı aşkın süredir en yüksek seviyesine çıktığını göstermesi ile birlikte etkisini sürdürdü.
Çin'de resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında, Kasım ayındaki 49.6 seviyesinden hafifçe yükselerek 49.7 seviyesine çıktı, ancak beklentilerin altnda gerçekleşti. Özel sektörün bugün açıkladığı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi ise Aralık ayında, önceki ayki seviyesi olan 48.6'dan 48.2'ye düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 48.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Resmi imalat dışı PMI verisi 54.4 ile 16 ayın zirvesine yükseldi. Bu verilerin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.
Çin'de hisse senetleri ve yuan, diğer ekonomilerdeki yavaş büyümeden dolayı gerileyen ihracat ve ülke içinde aşırı kapasitenin bir yansıması olarak, imalat sanayiinin daha da bozulabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte değer kaybetti.
Singapur'da IHS Global Insight Asya-pasifik baş ekonomisti Rajiv Biswas, "Veriler halen çift hızlı ekonomiyi işaret ediyor. İhracatta kilit öneme sahip imalat sektöründe ivme ılımlı hale gelirken, hizmet sektörü güçlendi," dedi ve "İmalat sektöründe, çelik ve gemi yapım dahil, aşırı kapasite muhtemelen Çin imalat sanayinde büyümeyi 2016 yılında sınırlı tutacak" şeklinde görüş bildirdi.