Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL
AVM Ciro Endeksi, geçen yılın Kasım ayında 2014'ün aynı ayına göre yüzde 10,5 artarak 189 puana ulaştı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin 2015 Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi söz konusu ayda 2014'ün aynı ayına kıyasla yüzde 10,5 yükselerek 189 puana çıktı.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar Kasım 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre 18 puan arttı ve verimlilik metrekare başına 720 liraya ulaştı.

Verimlilik, İstanbul'da 806 lira, Anadolu'da 663 lira olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde kategoriler bazında ciro endeksinde yıllık bazda yüzde 11'lik artış yaşandı. En yüksek ciro artışı yüzde 19 ile teknoloji kategorisinde görülürken, diğer alan ciroları yüzde 17 arttı. Ciro artışları hipermarkette yüzde 16, yiyecekte yüzde 12, giyimde yüzde 9 ve ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 1 şeklinde gerçekleşti.

Ziyaret sayısı endeksi ise Kasım 2015 döneminde yüzde 8,7 yükseldi.

- "AVM ve perakende sektörü tahminlerin ötesinde büyüdü"

Sonuçları değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, 2015 yılı geneline bakıldığında AVM endeksinin her ayı artışla kapattığının görüldüğünü belirterek, "Aralık ayının sektör açısından en olumlu verilerin geldiği bir dönem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda 2015 yılı AVM ve perakende sektörü için tahminlerimizin ötesinde büyümenin yaşandığı bir yıl oldu" ifadelerini kullandı.

Belgü, 2016'nın son derece kritik bir yıl olduğunu kaydederek, "Bölgesel gelişmeler ve siyasi gündem yoğun olsa da ekonomi yönetiminin gerekli reformları hayata geçireceğini ve hem sektörümüzün hem de Türkiye ekonomisinin 2016 yılını pozitif geçireceğini tahmin ve ümit ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
AA