Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri yükselişini beşinci güne taşıyarak, petrol fiyatlarının on yıldan fazla bir süreden bu yana en düşük seviyesinde olmasının enflasyon görünümü ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin olumsuz etkisiyle kazançlarını genişletti.

ABD 10 yıllık hazine tahvilinin yükselişi, Kuzey Kore'nin ilk hidrojen bombasını test ettiğine yönelik haberler ve Çin'in yuanı zayıflatmak üzere yaptığı hamlenin sabit getirili varlıklara olan talebi artırmasıyla, tahvil faizini iki haftanın en düşük seviyesine çekti. ABD borçlanma senetleri Fed'in faizleri artırdığı 16 Aralık'tan bu yana, faiz artırımlarının yetkililerin öngördüğünden daha yavaş olacağı spekülasyonu ile, on yıldan beri ilk kez pozitif getiri elde etti. Almanya ve İngiltere hazine tahvilleri de yükselen borçlanma senetleri arasında yer aldı.

Brüksel'de KBC Bank NV sabit getirili varlık srtratejisti Mathias Van Der Jeugt, “Hazine tahvillerindeki yükseliş, eas itibariyle piyasadaki risk algısına bağlı. Öte taraftan petrol fiyatları da önemli bir etken. Bu ikisi en önemli iki unsuru oluşturuyor. Fed'in sonuca varması ya da sıkılaştırma konusunda fikrini değiştirmesi için çok erken” dedi.

ABD'de hazine tahvilleri, ADP özel sektör istihdam raporuna göre işgücünün Aralık ayında beklentinin çok üzerinde gelmesine karşın yüksek kaldı.