Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli regülatörler, piyasadaki panik satışları önlemek için şirketlerin büyük hissedarlarına getirdiği satış yasağını yeniledi. Bu düzenlemeye göre, büyük şirket hissedarlarının satabileceği hisse miktarına getirilen kısıtlamaların süresini uzatıldı.

Çin Menkul Kıymetler Regülatörü Komisyonu (CSRC), Perşembe günü yaptığı açıklama ile, büyük yatırımcıların, 9 Ocak'tan itibaren üç ay boyunca, açık piyasada bir şirketin hisselerinin yüzde 1'den daha fazlasını satmasını yasakladı. Düzenleme, blok işlemler ve transfer anlaşmaları gibi işlemleri kapsamıyor ve Cuma günü sona erecek olan ve altı aydır devam eden ikincil piyasadaki satış yasağının yerine getiriliyor.

Şanghay'da Zheshang Securities Co. analisti Zhang Yanbing, "Bu hisse senedi piyasası için iyi bir haber, zira yasak kalktığında büyük hissedarların paylarını azaltabileceği korkusu bu haftaki güçlü satışların temel sebebiydi," dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü yüzde 6.9 düştü ve Perşembe günü, otomatik devre kesici devreye girmeden önce yüzde 7.3 daha geriledi. Bu sert düşüşler, CSRC'yi piyasadaki hareketleri görüşmek üzere olağanüstü toplanmaya itti. Yatırımcılar geçen yılın yaz aylarında, endeksteki yüzde 43'lük düşüşle sarılmıştı ve bunun sonucu düzenleyivi kuruluş CSRC, büyük hissedarların satışlarını altı aylığına yasaklamıştı.