Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL
TBMM Genel Kurulu'nda Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Tasarının görüşmeleri sırasında HDP Grubu adına söz alan Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman konuşmasında, "Sizin valileriniz, sizin talimatlarınızla Kürdistan'da şehirleri kuşatıyor, tankla, topla şehirleri bombalıyor. Bu yetmez gibi süresiz sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bunun mevcut hukukta dayanağı yoktur. İşte bu hukuk keyfi hukuktur, bu hukuk ortaçağ hukukudur, darbeci hukukudur. Sizin uyguladığınız hukuk tam da bu hukuktur" dedi.

Hükümetin İsrail politikasını eleştiren Adıyaman, "Şimdi İsrail'e sığındınız. Hani İsrail katildi, hani 'one minute' diyordunuz, hani bebekleri öldürüyordu, fotoğraflar gösteriliyordu; ne oldu? Kucağına oturdunuz, şimdi kanka oldunuz" diye konuştu.

 "Kürtler ile teröristleri ayırmak lazım"

Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, nasıl bir üslupla konuşulması gerektiğini daha önce ifade ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"İçtüzük çok açık bir şekilde beyan ediyor. İğnelemeden, kaba ve yaralayıcı sözler kullanmadan meramımızı çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Sadece buradakileri değil, halkımızın bir kısmını da yaralayan ifadeleri kabul etmek mümkün değildir.

Kürtler ile teröristleri ayırmak lazım. Burada bir derebeylik yok. Kürtlere karşı değil ama tam da terörle mücadele kapsamında, derebeylik oluşturmak isteyen teröristlere yönelik bir mücadele vardır. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Hepimizin ifademizi çok net bir şekilde, doğru bir şekilde kullanması lazım."

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da Mehmet Emin Adıyaman'dan bazı ifadelerini düzeltmesini istedi.

Yeniden söz alan Adıyaman ise "İsrail'in kucağına oturdu" ifadesini mecazen söylediğini ifade ederek, "Oradaki anlam 'sarmaş dolaş', 'kankalar' anlamında. Bunu bu şekilde düzeltmiş olayım" dedi.

-"Şiddetle reddediyorum"

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler sırasında da MHP adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, konuşmasına, "Şırnak'ta görev yapan hemşehrim Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Emet göreve gitmek için evinin önünde beklerken PKK'lı teröristlerin, kahpelerin, kahpe kurşunlarıyla şehit düştü" diyerek başladı.

Emet'e Allah'tan rahmet dileyen Parsak, "Türk milleti, AKP, PKK ve HDP'nin birlikte tezgahladığı yeni Türkiye isimli bir tiyatroda canlarımızın toprağa düşürülmesine, göz göre göre yiğitlerimizin şehit edilmesine kesinlikle müsaade etmeyecektir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, "Konuşmacının çok net bir şekilde gerçeği çarpıtarak 'AK Parti Hükümeti, PKK ve HDP'nin beraber kurguladığı, ortaklaşa gerçekleştirdiği' demek suretiyle bir töhmette bulunmuştur. Bunu şiddetle reddediyorum" karşılığını verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de HDP'nin bugüne kadar hiçbir siyasi partiyle bu ülkenin aleyhine olacak hiçbir tezgahın içerisinde olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını söyledi.

Baluken, bebek katilini uzaklarda aramamak gerektiğini belirterek, "Anne karnındaki bebek ile 35 günlük bebeği katleden her kimse bebek katilini orada aramak lazım" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Öcalan'ın en az 30 bin kişinin katlinden sorumlu olduğunu ifade ederek, "Katildir, bebek katilidir" dedi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

AA