Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ve paraları, Çin'in referans yuan kurunda Ağustos ayından bu yana görülen en büyük zayıflatmaya gitmesiyle söz konusu devalüasyonunun piyasalarda şok etkisi yaratmasının ardından, petroldeki düşüşe paralel olarak değer kaybetti. Çin hisse senetlerindeki çöküşün yüzde 7'yi aşmasıyla birlikte devre kesici mekanizmanın tetiklenmesiyle piyasa işleme kapatıldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, üç ayın en düşüğüne gerilerken, Bloombergh-JPMorgan Asya Dolar Endeksi Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Büyük sermayeli Şanghay ve Shenzen şirketlerinin yer aldığı CSI 300 Endeksi, yüzde 7 düşüş gerçekleştirdi. Çin dışında işlem gören yuan beş yılın en düşük seviyesini görürken, yen Ağustos ayında bu yana görülen en yüksek seviyesine tırmandı.

Çin politika yapıcılarının yuanın değer kaybetmesine yönelik artan hoşgörüsü, dünyanın en büyük enerji ve metal tüketicisinin toparlanmasını desteklemede zorluk çektiklerinin işareti olarak görülüyor. Söz konusu endişeler, bu yılın ilk altı gününde küresel hisse senetlerinden 2.5 trilyon doların silinmesine neden oldu. Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginlik ve Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesine ilişkin haberler hisse seendi piyasalarındaki çıkışlarda etkili oldu.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, “Çin yuanı mevcut endişelerin tam merkezinde bulunuyor. Riskli varlıkların istikrara kavuşması ve algının olumluya dönmesi için yuanda istikrar görmemiz gerekiyor. Piyasada, küresek enflasyon görünümüne ilişkin endidşelerinin arttığıda diğer bir unsur” dedi.