Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL
Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul pay piyasalarında 2015 yılında toplam 2 milyar 545 milyon dolarlık net satış yaptı.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar, kasım ayındaki 1 milyar doları aşan net satışın ardından aralık ayında da satış tarafında yer aldı ve 640 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcılar, ekim ayındaki 168 milyon dolarlık net alımın ardından kasım ve aralık ayında satışa geçerek yıllık bazda toplam 2 milyar 545 milyon dolarlık net satış gerçekleştirmiş oldu.

Yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana yaptığı işlemlere bakıldığında özellikle yılın ikinci yarısındaki satışlarının etkili olduğu görülüyor. Kasım ve aralık aylarında toplam 1,8 milyar dolarlık net yabancı satışı, ekim ayına kadar yaptıkları toplam satışın iki katından fazla oldu.

BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcıların net satış gerçekleştirdiği kasım ayında dolar bazında yüzde 5,19, aralık ayında ise yüzde 4,85 değer kaybetmişti. Endeksin 2015 yılında dolar bazlı kaybı ise yüzde 33'ü aştı.
 
- En çok alınan Petkim

Yabancıların kasım ayındaki işlemlerine bakıldığında, 9,6 milyon dolarlık net alımla en çok Petkim hisselerini tercih ettikleri görülüyor. Petkim'in ardından yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptıkları hisse senetleri, 3 milyon dolar ile Tümosan ve Coca Cola İçecek, 2,6 milyon dolar ile Kartonsan ve 2,4 milyon dolar ile Doğan Holding şeklinde sıralandı.

Yabancı yatırımcılar tarafından en fazla satış yapılan pay piyasaları ise 90,7 milyon dolar ile Akfen Holding, 59,4 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 50,8 milyon dolar ile Sabancı Holding, 45,1 milyon dolar ile Erdemir ve 39,6 milyon dolar ile Garanti Bankası oldu.
 
AA