Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesinde perakende satışlar, geçen yılın kasım ayında bir önceki aya göre beklentilerin altında kalarak yüzde 0,3 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 2015 yılının kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar, 19 üyeli Euro Bölgesinde bir önceki aya oranla yüzde 0,3 azaldı. Perakende satışlar kasım ayında yıllık bazda ise yüzde 1,4 arttı.

Euro Bölgesinde perakende satışların aylık ve yıllık bazda yüzde 0,2 artması bekleniyordu. Böylece, perakende satışlar aylık ve yıllık beklentinin altında bir performans gösterdi.

28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) ise perakende satışlar aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,6 artış kaydetti.

Aylık en fazla artış, Romanya'da kaydedildi

Euro Bölgesinde kasımda perakende satışlarda aylık bazdaki azalışta sırasıyla otomotiv yakıtı, gıda dışı ürünler gıda ve içki ve tütün ürünleri etkili oldu. AB'de ise söz konusu dönemdeki artış gıda dışı ürünlerden kaynaklandı. AB'de gıda, içki ve tütün ürünleri ile otomotiv yakıtı perakende satışlara olumsuz katkı sağladı.

Aylık bazda toplam perakende satışında en fazla artış görülen ülke yüzde 2,6 ile Romanya oldu. Bunu yüzde 1,8'le İngiltere ve yüzde 1,6 ile de Polonya izledi. Perakende satışları en fazla azalan ülkeler ise yüzde 3,2 ile Letonya, yüzde 1,6 ile Romanya ve yüzde 1,5'le de Estonya olarak sıralandı.

Yıllık artışa en fazla katkı gıda dışı ürünler ile otomotiv yakıtından geldi

Yıllık bazda ele alındığında, Euro Bölgesinde ve AB'de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı gıda dışı ürünler, otomotiv yakıtı ve gıda, içki ve tütünden geldi.

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla artış görülen ülke yüzde 15 ile Romanya oldu. Bunu yüzde 5,9'la Polonya ve yüzde 5,4'le de İngiltere izlerken, perakende satışlarında azalış görülen ülkeler yüzde 2,5'le Belçika ve yüzde 0,7 ile de Letonya olarak belirlendi.