Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği Komisyonu, aralarında Türkiye'nin de olduğu Avrupa Birliği (AB) içi ve dışında toplam 27 ülkede sosyal ve ekonomik gelişmeyi desteklemek amacıyla 1 milyar euroluk yeni sınır ötesi iş birliği programlarını onayladı.

AB'den yapılan açıklamaya göre, destek Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF) ve Avrupa Komşuluk Aracı (ENI) altında sağlanacak. Paket, doğuda Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Rusya'yı; Ortadoğu'da Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus ve Ürdün'ü, AB üyeleri arasında Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Güney Kıbrıs, Fransa, İtalya, İsveç, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya ve Yunanistan 'ı, AB dışındaki Avrupa ülkelerinden ise Türkiye ve Norveç'i kapsıyor.

Fonla ilgili olarak anlaşmalar, ilgili ülkelerle 2016 sonuna kadar tamamlanacak.

Avrupa Birliğinin (AB) genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, "Sınır ötesi iş birlikleri, yeni ayrım hatlarının oluşmasını önlemede kilit bir rol oynuyor. Bu yeni fon, sınır bölgelerinde daha entegre ve sürdürebilir bölgesel gelişmeye ve AB'nin dış sınırlarında daha uyumlu bölgesel bir iş birliğine katkı sağlayacak" dedi.

Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu'nun AB ve komşularının yakınlaşmasına katkı sağlayacak olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydeden Hahn, fon kapsamındaki ülkelerin küçük ve orta boy işletmelerle ilgili gelişme, kültür, çevre, iklim, yoksullukla mücadele, araştırma, enerji, erişebilirlik ve sınır yönetimi konularındaki öncelikler kapsamında belirlendiğini ifade etti.