Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya sanayi üretimi Kasım'da beklenmedik şekilde düştü. Düşüşte yatırım malları etkili oldu. Sanayi üretiminde yaşanan düşüş, Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın Almanya ekonomisine de etki edebileceğini gösteriyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış ve enflasyon düzeltmesi yapılmış sanayi üretimi Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 0.3 azaldı. Sanayi üretimi Ekim'de revize edilen verilere göre yüzde 0.5 yükselmişti. Bloomberg'ün derlediği ankete göre ekonomistler, volatil eğilime sahip bir veri olan sanayi üretiminin Kasım'da yüzde 0.5 artmasını bekliyordu. Sanayi üretimi yıllık olarak yüzde 0.1 artış gösterdi.

Bu hafta, Almanya'da BGA trade, Çin ekonomisinde sert iniş yaşanması durumunda Almanya'nın resesyona gireceğini ve zayıf euronun Almanya ekonomisinin güçlü durumunu şişiren bir tablo ortaya çıkardığını savundu.

Bundesbank Almanya'da ekonomik toparlanmaya güven duyduğunu açıklamış, küresel ticaret hacminde toparlanma beklediğini ve rekor düşük seviyedeki işsizlik ile artan ücretlerin beslediği özel tüketimin sağlam seyrettiğine dikkat çekmişti.