Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en zengin 400 kişisi geçen hafta, dünya hisse senedi piyasalarının, Çin'den gelen kötü ekonomik veriler ve düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak yıla oldukça kötü başlamasının etkisi ile toplam 194 milyar dolar kaybetti.

ABD hisse senetlerinin 2011'den bu yana en kötü yıl başlangıcını yaptığı haftada, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, 47 milyarder 1 milyar dolar ve üzerinde kayıp yaşadı. Toplam kayıp tutarı, 2015 yılının ilk beş işlem günündeki 29 milyar dolarlık zararın yaklaşık yedi katıydı. Bloomberg'in endeksindeki 400 kişinin toplam serveti haftanın sonunda 3.7 trilyon dolara geriledi. Bu tutar geçen yılın aynı döneminde 4 trilyon dolardı.

2015 yılının en iyi performansına sahip milyarderi Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos'un serveti, dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon'un hisse senetlerinin yüzde 10'un üzerinde değer kaybetmesi ile birlikte 5.9 milyar dolar azaldı. Bezos, 53.7 milyar dolar ile dünyanın dördüncü en zengin kişisi durumunda ve yatırımcıların Amazon'un karlarını sevmesinin de etkisi ile 2015 yılında net servetini ikiye katladı.

Dünyanın en zengini Bill Gates'in serveti 4.5 milyar dolar düşere 79.2 milyar dolara inerken, dünyanın ikinci en zengini İspanyol Amancio Ortega'nın serveti 3.4 milyar dolar gerileyerek 69.5 milyar dolara geriledi.

Milyarder            Yılbaşından bu yana düşüş         Net Servet            % Değişim

Jeff Bezos               -5.9 milyar dolar              53.7 milyar dolar          - % 9.9
Carlos Slim             - 5.7 milyar dolar              46.6 milyar dolar         - % 10.5
Bill Gates               - 4.5 milyar dolar              79.2 milyar dolar          - % 5.4
Wang Jianlin            -4.0 milyar dolar              32.4 milyar dolar         - % 11.1
Amancio Ortega       -3.4 milyar dolar              69.5 milyar dolar          - % 4.7

Bloomberg'in endeksine göre, yılın ilk haftasında, zenginlerin toplam serveti yüzde 4.9 eridi ve böylelikle, zenginlern serveti, aynı dönemde, dünya hisse senetlerine göre hafifçe daha iyi performans göstermiş oldu. Zira küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yılın ilk haftasında yüzde 6.2 geriledi.

400 milyarder arasında geçen hafta, Wal-Mart Stores Inc.'nin beş ortağı da dahil, 11'nin serveti artış gösterdi. Wal-Mart hisselerinin 2 doların hafif üzerine çıkması ile birlikte, beş Walton'ın serveti toplam 2.5 milyar dolar arttı. Şirketin kurucucusu Sam Walton'ın oğlu Jim Walton, 759 milyon dolar ile en fazla kazanan oldu.

Bloomberg'in endeksindeki 400 zenginin toplam serveti 3.7 trilyon dolar ve bu Almanya'nın gayrı safi yurtiçi hasılasına neredeyse eşit.